tiistai 16. tammikuuta 2018

Herrasväen pikkuleivät

Tiiättekö, mä oon aina luullut että mulla on jo käsissäni täydellinen herrasväen pikkuleipien resepti. Mutta silti oon aina vähän miettinyt, että mikä on salaisuus niihin ihan unelmanpehmeisiin pikkuleipiin. En silti vuosikausiin kokeillut muita reseptejä, koska olin silti täysin onnellinen tuon vanhan reseptini kanssa.

Mutta sitten vastaan tulikin tämä ihana resepti, jossa osa vehnäjauhoista korvataankin perunajauhoilla. Bingo! Se alkoi kiinnostaa niin paljon, että omien 30-vuotissynttäreideni kunniaksi päätin hullutella ja tehdäkkin nämä suosikkipikkuleipäni uudella reseptillä.

Ja onneksi tein, sillä ne maailman parhaat herrasväen pikkuleivät ovat nyt tässä ♥

Nämä ovat siis niin käsittämättömän pehmeitä, meheviä ja ihan mielettömän ihania, ettei sitä voi kyllä edes sanoin kuvailla. Nämä pitää itse kokea. Kannattaa myös huomata, ettei tähän reseptiin tule lainkaan kananmunia, joten nämä sopivat munattomaan ruokavalioon. Se hieman vaikeuttaa taikinan käsittelyä, mutta onnistuu kyllä silti.

Reseptistä iso kiitos ja kunnia kuuluu Omiksi Kiloiksi -blogiin! :)

Teko-ohjeisiin vain tein muutamia muutoksia sen mukaan, miten itse olen nämä tottunut tekemään. Alkuperäisestä reseptistä löytyy määrät myös desimittoihin, mutta suosittelen käyttämään vaakaa.


Herrasväen pikkuleivät (reilu 30-40 kpl)

200 g voita
75 g sokeria
100 g perunajauhoja
200 g vehnäjauhoja

Lisäksi:
vadelmamarmeladia (Saarioinen 230 g)
Siro-sokeria 


Laita uuni kuumenemaan 160-175 asteeseen.

Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään perunajauho ja vehnäjauhot. Lisää jauhot voi-sokeriseokseen siivilän läpi. Sekoita varovasti, mutta nopeasti tasaiseksi.

Laita taikina jääkaappiin kelmuun käärittynä 15-30 minuutiksi. Tällöin pikkuleivät ovat helpompia käsitellä ja pitävät uunissa muotonsa paremmin.

Ota taikinasta ensin noin 1/3, ja anna lopun taikinan olla jääkaapissa. Kauli noin 5 mm vahvuiseksi levyksi. Painele muotilla renkaita vieri viereen. Nostele lastan avulla leivinpaperin päälle pellille. Voit halutessasi paistaa koekappaleen ensin. Kerää taikinoiden jämäpalat jääkaappiin odottelemaan, ja käytä ne vasta viimeisenä yhdistettynä.

Paista 160-175 asteessa 5-7 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat kypsyneet mutta eivät vielä saaneet väriä. (Omassa uunissani paistoaika oli 175 asteessa noin 6 minuuttia). Pyörittele pikkuleivän puolikkaat heti uunista otettuasi Siro-sokerissa ja laita jäähtymään.

Muista jäähdyttää pelti aina kylmäksi ennen uusien pikkuleipien paistamista!

Pursota tai lusikoi pikkulusikan kärjellä vadelmamarmeladia joka toisen pikkuleivän nurjalle puolelle ja laita toinen pikkuleipä kanneksi varovasti painamalla.

Vinkki: Anna makuuntua päivä tai pari ennen tarjoilua, silloin nämä ovat parhaimmillaan! Säilytä tiiviissä kannellisessa rasiassa.

12 kommenttia:

  1. Ihana klassikko! Kiitti vinkistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ❤ Jos pitäis valita ainoastaan yks ikisuosikki pikkuleipien joukosta, niin kyllä se olis ehdottomasti nämä 😍

      Poista
  2. Tuli tästä muuten ihan tajuton himo lusikkaleipiin :D

    VastaaPoista
  3. Naurahdin tuosta, että päätit oikein hullutella ja kokeilla jotain toista reseptiä. :D Onnea pyöreistä vuosista! Apua, mulla se on edessä reilun kahden vuoden päästä. Oli niin vakuuttava myyntipuhe, että menee kokeiluun, vaikka nämä on siinä rajoilla, että on liikaa näpertämistä. XD Ehkä minäkin hulluttelen huhtikuussa ja teen näitä omille synttäreille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha juu niin hulluttelin 😂 En helposti luovu suosikkiresepteistäni, joten se on totta totisesti hulluttelua jos niin sattuu käymään! 😄

      Ja kiitos! Tuntuu aikamoisen isolta tää uus vuosikymmen, voin varoittaa... 😄 Mutta tee kuule ihmeessä näitä joskus! On näissä näpertämistä kyllä, mutta on nää kaiken sen vaivan arvoisiakin 😊

      Poista
  4. Täytyypä itsekin kokeilla tuota perunajauhoa seuraavan kerran kun teen kyseisiä pikkuleipiä. Ovat varmasti todella hyviä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis kannattaa ehdottomasti! Näistä tulee ihan älyttömän paljon pehmeämpiä kuin pelkästään vehnäjauhoilla tehtynä 😍 Vaikka ei luulis että paljoa mehevämpiä voi tulla, kun vehnäjauhoillakin tehdyt on niin ihania, mutta kyllä voi! 😄

      Poista
  5. Parhaimmat pikkuleivät ikinä, tämä menee kyllä testiin! Myönnän kyllä etten ole ikinä itse tehnyt. 😅 Mutta nytkun näin kuinka helppoa on... Apua, nään jo mielessäni miten vedän kaikki itse salaa lapsilta 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herrasväenpikkuleivät on joo parhaita ikinä ❤ Kannattaa ehdottomasti tehdä itse, se ei tosiaankaan ole vaikeeta 👍 Mutta haha niin voi kyllä käydä, koska nää on niin älyttömän hyviä ettei syömistä vaan voi lopettaa 😂

      Poista
  6. Herrasväenpikkuleivät ja lusikkaleivät ovat niin ihania ❤ Näitä on varmaan pakko päästä lähitulevaisuudessa kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin on molemmat ihania 😍 Kokeile ihmeessä! 😊👍🏻

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥