Sivut

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Maailman parhaat mokkapalat ♥

Mokkapalat on kyllä sellainen ikisuosikki jo lapsuusajoilta, johon ei voi koskaan kyllästyä ♥

Monen monituisia reseptejä olen kokeillut sitä täydellistä etsiessäni, ja vihdoin sen muutama vuosi sitten löysin! Se on tässä, maailman parhaat mokkapalat.

Nämä mokkapalat ovat ihan täydellisen meheviä, pehmeitä, kuohkeita ja vaan niin ihania. Kuorrute on myöskin huikean hyvää ja kiiltävämpää kuin mitä olen koskaan millään reseptillä saanut aikaiseksi. Sen salaisuus on kattilassa lämmittämällä tekeminen. Lämmitystekniikka tuo kuitenkin omat haasteensa, ja olen itsekkin joskus onnistunut pilaamaan kuorrutuksen esim. lämmittämällä liikaa. Lisäksi levittämisen jälkeen pitää olla salamannopea, jos haluaa ripotella päälle nomparelleja, koska tämä kuorrute jämähtää oikeasti samantien. Se kannattaa ehdottomasti levittää suoraan uunista tulleen lämpöisen pohjan päälle ja nopeasti. Mutta onnistuessaan tämä kuorrute on parasta ikinä, eikä sen tekemistä kannata pelätä :)

Saan paljon kysymyksiä siitä, miten mokkapalat saa leikattua näin siististi. Salaisuus siihen on tasareunainen, terävä ja mahdollisimman iso veitsi, joka kastetaan todella kuumaan veteen joka veitsenvedon välissä ja kuivataan. Veitsen pitää siis olla kuuma ja puhdas. Joskus sen voi myös jättää vähän kosteaksi, jos tuntuu että siltikin kuorrute tarttuu. Märkä se ei kuitenkaan missään nimessä saa olla, ettei kuorrutteeseen tule täpliä.

Tämä resepti on ollut blogissani jo muutama vuosi sitten, mutta se ansaitsee ehdottomasti uuden postauksen. Alkuperäisen reseptin olen aikoinaan bongannut Pullantuoksuinen koti -blogista.


Mokkapalat

Pohja: 
200 g voita 
4 munaa 
3 dl sokeria 
5 dl vehnäjauhoja 
3 rkl sokeroimatonta leivontakaakaojauhetta  (esim. VanHouten)
3 tl leivinjauhetta 
2 tl vanilliinisokeria 
2 dl maitoa 

Kuorrutus: 
50 g voita 
1 pkt (500 g) tomusokeria 
5 rkl vahvaa kahvia 
1 rkl sokeroimatonta leivontakaakaojauhetta 
2 tl vanilliinisokeria 

Sulata rasva ja laita sivuun jäähtymään.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen munasokerivaahtoon puuhaarukalla käännellen. Sekoita joukkoon voisula. (Itse oikaisen tässä: kaadan siivilän läpi kerralla munasokeri-vaahtoon kuivat aineet, sitten ilman siivilää maidon ja voisulan. Sekoitan nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella ja sen jälkeen nuolijalla).

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Jos epäilet kypsyyttä, kokeile tikulla. Älä paista kuitenkaan liikaa, vaan ota pohja uunista heti kun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Pieniä kosteita murusia saa jäädä.

Sulata kuorrutusta varten voi kattilassa ja sekoita muut aineet voisulan joukkoon. Lisää tomusokeri pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, pitäen kattilaa hellalla edelleen. (Oikaisen myös tässä: laitan kattilaan kaikki kuorrutteen ainekset kerralla, toimii). Lämmitä keskilämmöllä ja sekoittele vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Pidä lämpimänä levittämiseen asti ja sekoittele välillä. Älä anna kiehahtaa tai edes pulpahtaa, tarkoitus on vain kevyesti lämmittää sekä saada seos kiiltävän juoksevaksi!

Sekoita kuorrutus vielä tasaiseksi ja valuta se kattilasta tasaisesti uunista tulleen lämpimän pohjan päälle. Levitä paletilla tai lastalla. Kuorrute jähmettyy todella nopeasti, joten ripottele halutessasi nomparellit pinnalle heti. (Aikaa on oikeasti vain kymmeniä sekunteja). Paloittele jäähtyneenä.


35 kommenttia:

  1. Onpa kauniita paloja! Mokkapalat eli porilaisittain masaliisa on aina yhtä hyvää! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Mokkapalat on kyllä ihan parasta ♥ Tai ne masaliisat, ihan miten haluaa sanoa ;D

      Poista
  2. Voi mokkapalat on kyllä niin parhaita kahvileivonnaisia

    VastaaPoista
  3. Tämä resepti menee aivan varmasti kokeiluun :)
    Kiva kun löysit minun blogini:http://sweetcakeday.blogspot.com.es ja kiitos kommentistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, tää on aivan ihana resepti! :) Oon vuosikaudet metsästänyt sitä yhtä ja oikeaa mokkapalareseptiä, ja nyt se on vihdoin tässä ♥

      Ja ihana blogi sulla, ihan uusi tuttavuus mulle :)

      Poista
  4. Kokeilin jo yhden kerran ja tosi hyvää. Teen kyllä uudestaankin.💜

    VastaaPoista
  5. Tää nimenomaan on se maailman PARAS resepti �� ihan kuin äidintekemiä sillon kun olin pieni tyttö, kiitos ❤

    VastaaPoista
  6. Hei oletko käyttänyt tässä tavallista kaakaojauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Tähän käytetään ehdottomasti tummaa sokeroimatonta leivontakaakaojauhetta, esim. VanHouten. Ei missään nimessä vaaleaa kaakaojuomajauhetta, esim. Oboy :)

      Poista
  7. Tämä oli mun eka mokkapalayritys, joten kokemus ei auttanut. Kuorrute meni mulla pahasti metsään. Vaikka lisäsin lorauksen vettä, jotta sain sekoitettua, siitä tuli silti kamalan paksua ja jämähti ennen kuin edes ehdin levittää sitä Vaikka strösselin laitoin välittömästi, ei se enää tarttunut kiinni. Lämmitinkö siis aivan liian vähän aikaa?.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos viestistäsi :)

      Voi ompa harmi ettei kuorrute ole onnistunut! Hmm saattaisi kuulostaa siltä, että lämmitit liian vähän aikaa, jos se on kerran noin paksuksi jäänyt. Jos kuitenkin kaikkia aineksia oli oikean verran? :) Ja muistit lisätä kahvin joukkoon?

      Tämän kuorrutteen pitäisi olla todella löysää ja juoksevaa, aivan valuvaa. Niin valuvaa, että alkaa epäilemään tuliko jo liiankin löysää. Eli jos kokeilet toisen kerran, niin lämmitä rohkeasti kauemmin koko ajan sekoitellen. Mutta varo kuitenkin polttamasta, eli kiehahtaa tai ottaa pohjaan tämä ei saa yhtään. Tarkoitus on vain sulattaa ainekset löysäksi ja tasaiseksi kuorrutteeksi, ja levittää se sitten vielä lämpimän pohjan päälle.

      Tuo kuorrute on kieltämättä hieman haastava, ja olen itsekkin pilannut sen monta kertaa. Mutta onnistuessaan se on ihan älyttömän ihanaa ja sen pinta on todella kaunis. Nomparelleja en ehdi aina itsekkään laittamaan, koska tämä todella jämähtää hetkessä :D

      Mutta toivotaan, että ensi kerralla onnistaa! :) Ja jos kokeilet, niin tule ihmeessä kertomaan miten kävi! ♥

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Meneekö tämä normaalin kokoiselle uunipellille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Pahoittelut että vastaus on kestänyt, en jostain syystä saanut ilmoitusta tästä viestistä. Mutta siis joo ihan peruspelti, oisko se jotain noin 30 x 35 cm. En ole nyt kotona että pääsisin mittaamaan, mutta sitä luokkaa 😊

      Poista
  10. Kokeilin eka kertaa ja melkein onnistuin �� Kiitos ohjeistä, todella hyvä reseptti! Toivottavasti ensi kerralla mun mokkapalat paitsi maistuvat hyvältä myös näyttää kaunniilta. En tiedä miksi ne eivät säilytä muotonsa��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti onkin jäänyt jostain syystä huomaamatta, en ole saanut ilmoitusta. Pahoittelut siitä! Mutta toivottavasti olet kokeillut toisenkin kerran ja onnistunut 😊

      Poista
  11. Levitätkö kuorrutteen lämpimän pohjan päälle? Eikö pohja "imaise" kuorrutetta? Näin minulle kerran kävi, kun unohdin jäähdyttää pohjan. Huomenna kuitenkin tämä testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu levitän lähes heti uunista tulleen pohjan päälle, ei oo koskaan pohja imaissut kuorrutetta 😊 Toivottavasti tykkäät! 😍

      Poista
  12. Musta tää on huono resepti. Ihan tolkuton määrä sokeria! Äklön makuista. Lisäksi kuorrutus ei onnistunut mullakaan, oli liian paksua. Kaivan esiin vanhan tutun mokkapalarespetini, sillä onnistuu aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makunsa kullakin, tee toki omalla reseptilläsi 😊 Itse tykkään tästä reseptistä juuri tällaisena 😍

      Poista
    2. Samaa mieltä, oli liian makeaa omasta mielestä

      Poista
    3. Tee ihmeessä jollain muulla ohjeella. Mokkapalojen kuuluukin olla makeita, ei ne muuten oo mistään kotosin 😄 Tämä resepti on maailman paras juuri näin 👌🏻

      Poista
  13. Kiitos ihanasta reseptistä! Onnistui erinomaisesti ja kehuja sateli. Kokeilin tätä siis laktoosittomana versiona, mutta miten arvelet tämän taipuvan gluteenittomaksi? Jauhomäärän kanssa pitää varmaan olla tarkkana ettei tule liian kuivaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon ihanasta kommentista, kiva kuulla! 😍❤

      Valitettavasti en osaa sanoa gluteenittomasta versiosta, kun en itse niitä leivo. Mutta luulisi onnistuvan, kun just on tarkkana jauhomäärän kanssa 😊

      Poista
  14. Hei onko mitään ohjetta missä ei oo vehnää vaan kauraa

    VastaaPoista
  15. Kauan sai täytettä lämmittää jotta notkistu, hyvää oli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se riippuu ihan kattilasta, onko paksupohjainen vai ei ja että millä lämpötilalla lämmittää. Mutta kiva jos maistui 😊

      Poista
  16. Hei,siis laitaan munasokerin (kun on valmis vatkattu) kaikki kuiva aineet ja perassa maito ja voita ?ja sekoittan monitoimikoneella??Siis ,Ei tarvi varovasti? Jos on niin se on tosi helpo😅

    VastaaPoista
  17. Tein eka kertaa tällä ohjeella.Minusta kuorrutuksessa on liian pieni annos margariiniä.Paksuahan siitä kuorrutuksesta tulee jos laitat 50g nargariinia 500g tomusokeria.Toisessa ohjeessa laitetaan 100g margariiniä.Siksi kjorrutusta tuli niukasti.En laittanut kuin puolipakettia tomusokeria ja kahvia joutui laittaa enemmän että kuorrutuksesta tuli sellasta että oli hyvä kaataa lämpimän pohjan päälle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥