lauantai 22. kesäkuuta 2019

Mansikka-britakakku

Nyt se vihdoin tapahtui: leivoin eilen elämäni ensimmäisen mansikka-britakakun! ♥

Vaikka oon pitänyt leivontablogia syksyllä jo 11 vuotta, niin en ole koskaan tehnyt britakakkua. Aina oon siitä vain unelmoinut, ja syönyt kyllä muiden tekemänä ehkä muutaman kerran, mutta itse en ole tehnyt. Joten tässä voisi tosissaan sanoa, että oli jo korkea aikakin! :D

Britakakkuhan on siis ihan täydellisen höttöinen mansikkakakku, jossa kakkupohja on kaksiosainen. Alempi kerros on sokerikakkupohjamainen, mutta sitä mehevöittämään tulee voita ja se tehdään vaahdottamalla voi ja sokeri. Sen päälle levitetään marenkikerros. Ja sitten täytteeksihän voi keksiä mitä tahansa.

Paistamisessa on kahta koulukuntaa. Toiset esipaistavat alinta pohjaa ensin, lisäävät marengin vähän ajan päästä ja paistavat loppuun. Toiset taas laittavat molemmat uuniin samaan aikaan. Itse halusin ehdottomasti sellaisen ohjeen, jossa molemmat paistetaan samaan aikaan ilman esipaistoja. Ja jos joku epäilee tätä tekniikkaa, niin ihan suotta. Pohja kypsyi aivan täydellisesti ja jäi ihanan meheväksi.

Tässä kakussahan on muutamia pieniä kompastuskiviä, joista suurin taitaa olla marengin tekeminen. Sitä ei kannata silti pelätä, ei se vaikeaa ole. Kaikista tärkeintä on saada valkuaiset eroteltua ilman että niiden joukkoon menee pisaraakaan keltuaista. Keltuainen ei siis saa rikkoutua eroteltaessa, muuten peli on menetetty. Marenki ei vaahtoudu, jos siellä on aavistuskaan keltuaista seassa. Huomioitavaa on myös se, että valkuainen vaahdotetaan ennen sokerin lisäämistä. Lisäksi on oltava käytettävien välineiden osalta todella huolellinen, niissä ei saa olla vähääkään rasvaa tai vettä. Metallinen kulho on paras marengin tekemiseen. Pohjaa ei myöskään kannata paistaa liian kuivaksi. Nämä asiat kun pitää mielessä, niin onnistuu varmasti.

Tää oli niin ihanaa! Niin raikas, höttöisen pehmeä, suussa sulava, ei liian makea ja vaan ihan älyttömän herkullinen kakku. Ihan täydellinen kesäpäivän kakku. Me syötiin tätä tuhdin grilliaterian jälkkäriksi, ja monet ihmettelivät että miten tätä jaksaakin syödä näin paljon vaikka maha on jo ihan täysi. Tästä eteenpäin mansikka-britakakku on meidän ehdoton suosikkikesäkakku ♥

Resepti muokattuna Maku-lehdestä, täytteen osalta omani.


Mansikka-britakakku

Kakkupohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 kpl keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa


Marenki:
4 kpl valkuaista
2 dl (erikoishienoa) sokeria
3/4 dl mantelilastuja (tai haluamasi määrä)


Täyte:
6 dl vispikermaa
200 g mansikkarahkaa
2 rkl sokeria (tai makusi mukaan)
1 tl aitoa vaniljasokeria
mansikoita haluamasi määrä täytteeksi ja päälle koristeeksi


Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Voit esimerkiksi napauttaa munan kulhon reunaan, ja valuttaa valkuaisen kulhoon siirtelemällä varovasti keltuaista kuoresta toiseen. Ota myös keltuaiset talteen toiseen kulhoon. Ole todella tarkkana, ettei keltuaista pääse yhtään valkuaisen joukkoon. Jos näin käy, marengin teko ei onnistu.

Tee ensin kakkupohja. Mittaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja vatkaa huolellisesti tasaiseksi jokaisen jälkeen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja vältä turhaa sekoittamista.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi. Laita sivuun.

Tee seuraavaksi marenki. Pese käyttämäsi kulho ja vispilät, ja kuivaa ne huolellisesti. Mikäli työvälineissä on vähänkin rasvaa tai vettä, marenki ei vaahtoudu. Vatkaa valkuaiset kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää lopussa sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhon pohjalla sitä kallistaessa.

Levitä marenki taikinan päälle tasaisesti. Varo sekoittamasta kerroksia keskenään. Ripottele mantelilastut marengin pinnalle. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia nelitasoisen uunin toisiksi ylimmällä tasolla (uunista riippuen), kunnes marenki on saanut kauniin ruskehtavan sävyn ja tuntuu kypsältä. Varo kuitenkin ylipaistamasta. Voit kurkistaa myös pohjaan nostamalla leivinpaperia nurkasta varovasti. Pohjan pitää olla saanut kevyesti väriä, mutta sen ei kuulu olla liian tumma. Anna britakakkulevyn jäähtyä kunnolla. Jos haluat täyttää kakun vasta seuraavana päivänä, voit säilyttää sen huoneenlämmössä muovipussiin käärittynä.

Leikkaa britakakkulevyt kahtia. Nosta toinen levy tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoksi sokereiden kanssa. Jos käytät vispikermaa, varo ylivatkaamasta alussa, jotta pystyt vatkaamaan vielä rahkankin sekaan juoksettumatta. Lisää mansikkarahka ja vatkaa tasaiseksi. Jos haluat pursottaa täytteen, saa vaahto olla melko napakkaa. Levitä tai pursota täytteestä noin puolet pohjalevyn päälle, ja viipaloi päälle haluamasi määrä mansikoita. Nosta toinen levy päälle varovasti. Levitä tai pursota päälle loput täytteestä ja mansikat haluamallasi tavalla.

Säilytä jääkaapissa.

4 kommenttia:

  1. Britakakku on niin hyvää! Ihanan mansikkainen versio teillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin on, ihan parasta 😍 Pitänee kokeilla joskus jollain muullakin täytteellä 😊👌🏻

      Poista
  2. Samaa ohjetta minäkin käytän! Hyvä ohje on! Tänään tein myös britan kun ystävä kävi kylässä. Katsotaan koska kerkeän blogiin saamaan kun on toisen tyttären kesäkuiset synttäritkin vielä osittain päivittämättä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, ihanaa! 😍👍🏻 Ja ei sitä aina vaan ehdi päivittämään blogia ajallaan 😄

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥