sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Banoffee browniepohjalla

Ihanaa ja aurinkoista äitienpäivää! ♥ Tällä kertaa tein äidilleni äitienpäiväkakuksi banoffeen, joka on yksi ikisuosikeistani. Ajattelin kuitenkin, että olisi kiva kokeilla vaihteeksi jotain muuta pohjaa keksipohjan sijaan. Sitten sain päähäni, että sen on oltava browniepohja ja näin tapahtui.

Ihan mielettömän hyvää! Juuri sopivan tahmaisen suklainen pohja yhdistettynä toffeeseen ja banaaneihin, eihän se voi olla kuin ihanaa. Ja kaiken kruunuksi päälle vielä kermavaahtokerros.

Banoffee on muuten minulle yksi nostalgisimmista resepteistä blogiurallani. Blogini täyttää syksyllä 10 vuotta, ja tämä oli yksi ehdottomista hiteistä silloin. Yhtäkkiä kaikki tekivät banoffeeta ja ihmeteltiin että mitäs se sellainen kondensoitu maito oikein on ja mistä sitä saa. Silloin sitä ei todellakaan saanut joka paikasta, koska kaupat eivät tienneet minkään banoffeen olemassaolosta. Nykyisin tilanne on onneksi toinen ja minusta on ihanaa, että banoffeeta edelleen rakastetaan niin paljon.

Pohjan resepti on Valiolta, loppu reseptistä löytyy blogistani ennestään.


Banoffee browniepohjalla

Browniepohja:
125 voita
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Banoffee-täyte: 
397 g (=1 tlk) kondensoitua tai karamellisoitua maitoa
  2 isoa tummunutta banaania
2-2½ dl Flora vispiä tai vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

(ripaus sokeria)
leivontakaakaojauhetta 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi 23-senttisen irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Suihkauta vuoka kauttaaltaan vuokasprayllä tai voitele kevyesti.

Sulata voi ja suklaa paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä sekoitellen. Älä päästä kuumentumaan liikaa, tarkoitus on vain sulattaa ainekset yhteen. Anna jäähtyä sen aikaa, ettei seos enää polta sormea vaan tuntuu lämpöiseltä.

Lisää sekaan sokeri, suola, kananmunat sekä keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin (alemmalla) keskitasolla 175 asteessa noin 9-12 minuuttia. Paista, kunnes brownie on juuri ja juuri kypsää. Jos olet epävarma, ota uunista mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Anna pohjan jäähtyä kokonaan.

Tee seuraavaksi toffeetäyte. Jos käytät valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa, voit vain levittää sen pohjan päälle tasaisesti. Jos taas käytät keittämätöntä, voit keittää sen joko mikrossa tai kattilassa. Alempana lisää vinkkejä näihin. Kaada valmis toffee browniepohjan päälle ja anna jäähtyä.

Pilko banaanit viipaleiksi ja asettele kinuskin päälle.

Vatkaa kerma sokereiden kanssa vaahdoksi ja pursota banaaneiden päälle haluamallasi tavalla.

Siivilöi päälle leivontakaakaojauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoilua.


Vinkkejä:
- Käytin tämän tekemiseen 24-senttistä irtopohjaista piirakkavuokaa, jossa vuoan pohjan oikea mitta on noin 21 cm. Näin toffeeosuudestakin tuli mukavan paksu.
- Pohjaan kannattaa käyttää mahdollisimman tummaa suklaata.
- Anna voi-suklaaseoksen oikeasti jäähtyä hieman ennen munien lisäämistä, jotta ne eivät ala saostua.
- Minun uunissani on 4 tasoa, ja paistoin toisiksi alimmalla. Täydellinen paistoaika oli noin 9-10 minuuttia.
- Keitän kondensoidun maidon aina itse mikrossa. En osta valmiiksi karamellisoituja, koska niiden paksuus ei yleensä ole sellainen kuin haluaisin. Keitän täydellä teholla ensin jonkin aikaa, koko ajan mikroa tuijottaen. Sitten tehokas sekoitus lusikalla. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes näet että maito alkaa kuohua kulhossa ylöspäin. Ole todella tarkka, koska se ryöpsähtää yli todella nopeasti. Sekoittele tässä vaiheessa useammin. Toffee saattaa näyttää välillä rakeiselta, mutta kunnon sekoitus tekee siitä aina uudestaan sileää. Jatka, kunnes huomaat mikroon katsoessasi, ettei seos enää nousekkaan yhtä korkealle mutta kiehuu edelleen kunnolla. Tällöin alat olla lähellä valmista. Sekoita jälleen voimakkaasti, ja jatka tätä vaihetta kunnes toffee on omaan makuusi sopivan paksua. Muista sekoitella tarpeeksi usein. Liian tönköksi keittäminenkin on mahdollista, mutta se vaikuttaa vain levitettävyyteen -ei makuun.
- Jos haluat keittää maidon kattilassa purkissaan, poista ensimmäiseksi etiketit. Tällöin yksinkertaisuudessaan laitat purkin runsaaseen veteen kattilaan, ja keittelet sitä miedolla lämmöllä 3 tuntia. Muista tarkastaa välillä, että vettä on edelleen riittävästi. Anna jäähtyä ennen avaamista.
- Myös tavallisen kinuskin tapaan keittäminen on mahdollista. Kaada tällöin maito paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna, kunnes se alkaa kuplia. Hiljennä lämpötila sopivaksi, ja keitä huolellisesti sekoitellen niin kauan kunnes toffee on valmista.

20 kommenttia:

  1. Että voikin näyttää hyvältä..ja varmasti myös on hyvää! Nam:) Aurinkoa ja iloa viikkoosi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! 😊 Oli kyllä todella hyvää 😍 Aurinkoista ja ihanan kesäistä viikkoa sinullekkin! ❤

      Poista
  2. Tämäpäs vasta oli kiva idea laittaa pohjaksi brownieta. Oli varmasti todella herkullista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! 😊 Tykkäsin kyllä ihan älyttömän paljon, sopi todella hyvin 😍👌🏻

      Poista
    2. Täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla tätä joskus! :)

      Poista
  3. Oi eipä ole tullut tehtyä banoffeeta pitkään aikaan! Se on niin hyvää! Pitääpä tehdä kesällä, se sopii hyvin pihapiknicille 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti sopii! 😄 Tulee kanssa liian harvoin kyllä tehtyä, vaikka tää on ihan parasta ja niin nopeakin vielä tehdä 😍

      Poista
  4. Nam, Tämä näyttää super herkulta! :) Ja makukin varmasti kohdallaan <3

    VastaaPoista
  5. Tiedätkö, etten ole vielä koskaan leiponut banoffeeta? Aika outoa, koska leivon paljon ja tykkään noista raaka-aineista. Tuo näyttää niin herkulliselle, että taidan kokeilla minäkin. Kondensoitu maito on jo jonkun aikaa odotellut kaapissa...��
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai etkö! 😄 No mutta ei sitä kaikkea aina tuu tehtyä, kun on niin paljon kaikkea muutakin leivottavaa 😊 Ja mulla ainakin leivonnaisten testilista on ihan loputon. Mutta siis kokeile ehdottomasti, varsinkin jos kaikki ainekset ovat mieleisiä niin tykkäät banoffeesta varmasti! ❤👍🏻 Mukavaa loppuviikkoa sinullekkin! 😊

      Poista
  6. Miten syntisen - ja siis ihanan - kuuloista; banoffee+brownie 😲

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Tää yhdistelmä kyllä on just niin ihanaa kuin miltä kuulostaakin 😍👍🏻

      Poista
  7. Oijoi mitä herkkua! Nam!
    siitä onkin pitkä aika kun olen viimeksi leiponut banoffeeta, tai muutakaan versioa siitä.. Jospa keskimmäisen synttäreille tekisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Tulee kyllä liian harvoin banoffeeta itsekkin tehtyä, vaikka se on ihan parasta 😍

      Poista
  8. Oletpa keksinyt ihanan kuuloisen makuyhdistelmän, vau! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ❤ Tää oli kyllä ihana yhdistelmä 😊👍🏻

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥