maanantai 9. syyskuuta 2019

Karamelli-omenapalat sormisuolalla

Löysin taas yhden uuden syysleivonnais-suosikin, ja ne ovat nämä karamelli-omenapalat ♥

Näissä yhdistyy kanelinen piirakkapohja, nyt sesongissa olevat omenat ja kinuskinen karamellikuorrute. Ja kaiken kruunaa vielä päälle ripoteltu sormisuola, jonka halutessaan voi jättää poiskin. Nämä ovat kuin omenainen versio mokkapaloista. Niin älyttömän ihanaa ja mehevää!

Tein alkuperäiseen reseptiin jonkin verran muutoksia, sekä pohjan että kuorrutteen osalta. Ja alla oleva resepti on tämä muokkaamani versio. Voit myös hypätä seuraavan tekstin yli suoraan reseptiin, haluan vain hetkosen hieman perustella miksi tein kyseiset muutokset.

Ensinnäkin lueskelin Facebookin leivontaryhmistä, että monilla tätä piirakkaa kokeilleilla oli pohja jäänyt lättänäksi tai raa'aksi. Luettuani reseptiä totesin muuttavani samantien ainakin yhden asian. Alkuperäisessä ohjeessa käsketään kiehauttamaan voi ja vesi, ja kaatamaan seos siitä suoraan kiehuvana kuivien ainesten joukkoon. Liian kuumana kaadettu neste saattaa aktivoida taikinan kohotusaineet etuajassa, jolloin ne eivät jaksa enää uunissa sitten toimia. Oon itse vähän skeptinen aina kuumien nesteiden kanssa kokemuksen syvällä rintaäänellä, joten ihan sillä tartun siihen aina. Kannattaa siis kiehauttaa seos, mutta nostaa liedeltä sen jälkeen hetkeksi sivuun jäähtymään. Seos ei saa kuitenkaan jäähtyä ihan kylmäksi, vaan se saa kyllä olla lämmintä. Ei kuitenkaan kiehuvan kuumaa. Tärkeää on myös että taikina menee uuniin mahdollisimman nopeasti heti lämpimän rasvan lisäämisen jälkeen, eikä jää odottelemaan pöydälle, etteivät kohotusaineet aktivoidu siltikin etuajassa.

Lisäksi pohjasta muokkasin myös kanelin määrää. 1 tl ei riitä mihinkään mun omenapiirakoissa, vaan tuplasin sen ihan huoletta ja se ehdottomasti kannatti. Omenan määrää jäin myös hieman miettimään, sitä olisi saanut olla aavistuksen enemmänkin. Mutta testaan sitä joku toinen kerta.

Sokerin määrää pohjassa vähensin puolella desillä fariinisokerin osalta, ja se oli omaan makuuni hyvä määrä. Kannattaa huomioida, että tämä on melkoisen makea piirakka! Jos sokeria haluaa vähentää entisestään, se kannattaa vähentää pohjasta. Kuorrutteen tomusokerimäärään ei kannata kajota, koska se saattaa silloin jäädä liian löysäksi eikä kovetu enää samalla lailla.

Paistoaika oli myös aivan liian pitkä minun uuniini. 20-30 minuutissa pohja olisi ollut aivan musta ja rutikuiva. Varauduin tähän jo etukäteen, ja paistoin mokkapalojeni ohjeen mukaan vain vajaat 15 minuuttia 200 asteessa.

Luin myös facebook-ryhmistä joidenkin pettyneen siihen, miten litteä pohjasta oli tullut. Isommalle pellille ei varmasti riitä yksinkertainen pohjataikina, vaan niissä tapauksissa pitää ohjetta ehdottomasti isontaa.

Kuorrutteeseen tein myös omia muutoksia. Miksi?

Ensinnäkin pohjaan jäi sinnetänne isoja koloja omenoiden kohdalle. Joka siis ei haittaa mitenkään, on vain ulkonäköseikka. Olisin voinut aavistuksen tehdä niistä omenoista pienempiä kuutioita. Noihin koloihin tiesin uppoavan kuorrutetta paljon, jolloin en ollut enää varma riittäisikö kuorrute peittämään koko piirakan. Siispä päätin tehdä kuorrutteen 1,5-kertaisena, koska muutenkin piirakoissa parasta on yleensä juuri se kuorrutus. Ja tykkään että kuorrutusta on paljon! Jos haluat kuitenkin tehdä pienemmän kuorrutteen, kurkkaa alkuperäinen resepti allaolevasta linkistä. 1,5-kertainen kuorrute oli omaan makuuni ja monien vieraiden mielestä ihan täydellinen, eikä sitä ollut liikaa.

Lisäksi vaihdoin alkuperäisessä reseptissä olleen maidon kuohukermaan, ihan vain tottumuksen vuoksi. Toimii varmasti maidollakin. Vaniljasokerin vaihdoin vaniljatahnaan, koska tykkään käyttää sitä joka paikkaan. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty ilmeisesti jotain kaupasta saatavaa karamellikastiketta, mutta itse halusin käyttää tähän itsekeitettyä kinuskia, koska siinä on ehdottomasti paras maku. Reseptin alusta löytyy vinkkejä tähän. Myös kaupan valmis kinuskikastike käy.

Ja viimeisenä vielä halusin korvata osan tomusokerista suolakinuskin makuisella makutomusokerilla koska se on makutomuista suosikkini, ja sopii kinuskisiin kuorrutteisiin täydellisesti antamaan lisämakua. Kuorrutuksen tekotavassa on myös eroa alkuperäiseen verrattuna. Siinä kuorrute tehtiin mikrossa, mutta itse olen tottunut mokkapalakuorrutteenkin tekemään kattilassa, joten liesi ja kattila oli minulle luonteva valinta tässäkin. Voit tehdä kuitenkin mikrossakin alkuperäisen ohjeen mukaan.

Alkuperäinen resepti Dr. Sugar -blogista.

Ja en ole tehnyt näitä muutoksia siksi, että alkuperäinen resepti olisi mitenkään huono. Kyseinen blogi on muutenkin täynnä huippureseptejä. Vaan siksi, että siitä tulisi enemmän oman makuni mukainen :)


Karamelli-omenapalat sormisuolalla

5 dl erikoisvehnäjauhoja 
1½ tl ruokasoodaa 
2 dl hienoa sokeria
1½ dl fariinisokeria
2 tl kanelia 
225 g voita 
2½ dl vettä 
1 ¼ dl maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa 
5 dl kuorittua ja pilkottua omenaa (noin 3 isoa omenaa)

Karamellikuorrute:
170 g g voita (sulatettuna)
3/4 dl kuohukermaa
3/4 tl vaniljatahnaa (tai 1½ tl vaniljasokeria)  
8 dl tomusokeria
3 1/4 dl salted caramel -makutomusokeria  
3/4 dl itse keitettyä kinuskia (tai kaupan valmista)
sormisuolaa koristeeksi

(HUOM: Tästä kuorrutteesta tulee paksu kerros. Jos haluat ohuemman, tee alkuperäisen ohjeen mukaan. Tämä kuorrute on 1,5-kertainen alkuperäiseen verrattuna)

(Jos käytät itse keitettyä kinuskia, keitä se valmiiksi reilusti ennen kuin alat tekemään piirakkaa. Itse teen kinuskin aina mittasuhteilla 1 dl kuohukermaa ja 1 dl fariinisokeria. Niin paljon sitä ei kulu tähän reseptiin, mutta käytän loput aina muihin tarkoituksiin. Kinuskin pitää ehtiä jäähtyä täysin ja mielellään vaikka ihan jääkaappikylmäksi. Sen voi tehdä myös edellisenä päivänä.)

 Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla, ja suihkauta leivinpaperin päälle halutessasi hieman vuokaspraytä. Oman peltini syvennys on noin 30 x 37 cm.

Kuori omenat ja kuutioi palasiksi. Älä tee ihan pientä kuutiota, vaan jätä ennemmin isommiksi/keskikokoisiksi paloiksi. Äläkä missään nimessä suunnittele raastavasi omenaa, jotta pohjasta ei tule vetistä.

Mittaa vesi ja voi kattilaan. Anna kiehahtaa nopeasti ja laita sivuun jäähtymään. Seoksen ei tarvitse jäähtyä kokonaan, vaan sen verran ettei se ole enää kiehuvan kuumaa. Saa olla lämmintä.

Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja kääntele sekaisin. Lisää kuivien aineiden joukkoon jogurtti, kananmunat ja hieman jäähtynyt voi-vesiseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi käsivispilällä, ja vain sen verran että taikinasta tulee tasaista. Älä vatkaa. Taikina on tarkoituksella löysää.

Kääntele viimeisenä joukkoon omenat.

Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi. Jos omenat leviävät epätasaisesti, niitä kannattaa hieman siirrellä pellillä, jotta jokaiseen piirakkapalaan tulisi omenaa. Laita pohja kuitenkin uuniin mahdollisimman nopeasti. Paista 200 asteessa (nelitasoisen) uunin toisiksi ylimmällä tasolla noin 15 minuuttia (omassa uunissani aikaa meni reilu 12 min). Voit kokeilla kypsyyttä tikulla. Varo paistamasta kuivaksi!

Anna pohjan jäähtyä huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia.

Tee kuorrute valmiiksi vasta juuri ennen kuin aiot kaataa sen piirakan päälle. Mittaa voi ja kuohukerma paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä sekoitellen, kunnes voi on sulanut kuohukerman joukkoon. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää tomusokerit nesteseoksen joukkoon ja sekoita. Lisää lopuksi joukkoon kinuskikastike ja vaniljatahna, ja sekoita tasaiseksi. (Itse pidin kattilaa sen jälkeen hetken liedellä jälkilämmöllä varovasti sekoitellen, jotta siitä tuli hieman juoksevampaa). Jos kuorrute tuntuu liian tönköltä, voit lisätä varovasti aavistuksen kuohukermaa tai kinuskia. Kaada kuorrute vielä hieman lämpimän pohjan päälle, ja levitä nopeasti palettiveitsellä.

Anna piirakan ja kuorrutteen jäähtyä kunnolla, ja ripottele päälle sormisuolaa ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! ♥