maanantai 19. helmikuuta 2018

Kristallipullat

Nyt on tiiättekö maailmankirjat sekaisin. Taisi nimittäin tulla vastaan ikisuosikkini korvapuustin voittaja, ja se jos mikä vaatii mun mittapuulla ihan älyttömyyksiä. Siis kertakaikkiaan VAU! ♥

Täytyy tunnustaa, etten oo koskaan aiemmin leiponut kristallipullia. Oi miksi en!? Kristallipullat ovat ihania vaniljaisia pullia, joiden sokerikuorrutus muistuttaa kristallia. Monissa resepteissä maidon sijaan käytetään vaniljakastiketta, mutta itse halusin kokeilla tällaista versiota jossa taikinaan tulee vaniljakreemijauhetta.

Itse en olisi voinut kuvitellakkaan näitä pullia ilman vaniljatäytettä. Nämä ovat ihania ilmankin, mutta itse levitin kaulitulle taikinalevylle ohuen kerroksen pehmeää vaniljakreemiä ja taitoin kaksinkerroin ennen suikaleiksi leikkaamista. Tämä hieman hankaloitti suikaleiden pyörittämistä, koska jätän pullataikinan aina todella löysäksi ja vaniljakreemi vielä pehmensi sitä entisestään. Ensi kerralla en ehkä jätä ihan niin löysäksi, sillä aion ehdottomasti laittaa näihin vaniljakreemiä väliin aina ja ikuisesti. Nämä pullat ovat uskomattoman pehmeitä ja meheviä ilman täytettäkin, mutta se oli ehdottomasti vielä kaiken kruunu! 

Palataanpa siis asiaan. Mä oon koko elämäni rakastanut korvapuusteja yli kaiken, ja vannonut ettei mikään voi olla parempaa. Nyttenpä joudun ne sanani syömään, nämä nimittäin olivat oikeasti parhaita pullia ikinä! ♥

Resepti bongattu Pullahiiren leivontanurkka -blogista.
Tässä resepti hieman muokattuna siten miten itse nämä tein.


Kristallipullat (noin 14-20 kpl)

6 dl maitoa
25 g hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
noin 12-14 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vaniljakreemijauhetta (esim. Sallinen)
180 g voita

Lisäksi:
50 g voita
n. 2 dl erikoishienoa sokeria 
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, noin 37 asteiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää myös sokeri, suola sekä kardemumma. Sekoita käsivispilällä tasaiseksi.

Sekoita noin 10 dl vehnäjauhoja ja vaniljakreemijauhe keskenään. (Itse ohitin tämän vaiheen, heitin vaniljakreemijauheen sellaisenaan kulhoon ja sekoitin käsivispilällä tasaiseksi). 

Lisää jauhoja desi kerrallaan, ja sekoita vispilällä koko ajan. Sitten kun taikina alkaa olla paksua tai ei enää sekoitu tasaisesti, siirry joko alustamaan käsin tai yleiskoneella. (Itse teen nykyisin aina koneella). Jatka jauhojen lisäämistä vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikinaan muodostuu kunnon sitko. (Ehkä reilu 10 minuuttia). Lisää pehmeä (ei kokonaan sulatettu) voi joukkoon loppuvaiheessa, ja jatka jauhojen lisäämistä tarpeen mukaan. Jätä taikina mieluummin löysäksi, jolloin pullista tulee pehmeitä.

Nostata taikinaa noin tunnin ajan lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina levyksi ja leikkaa veitsellä suikaleiksi. Pyörittele suikaleet itsensä ympäri muutamaan kertaan ja sido solmuksi.

Anna pullien nousta vielä noin 15 min peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 200-225 asteessa noin 15 min, pullien koosta ja omasta uunistasi riippuen.

Sulata voi kuorrutusta varten. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Voitele pullasudilla jokainen pulla päältä ensin voisulalla, ja dippaa sen jälkeen sokeriin.

Vinkki:
- Laita halutessasi väliin vaniljakreemiä, kuten minä tein. Nam ♥
- Hiivan määrä on totuttua alhaisempi, mutta se oikeasti riittää, kunhan malttaa varata taikinan kohotukseen aikaa sen tunnin ja muistaa nostattaa pullat vielä ennen paistoa.

20 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen pehmoisen näköisiä pullia! :) Itsekään en ole näitä vielä kokeillut, bongasin ohjeen kyllä jo aiemmin tuolta Pullahiireltä. Pitää testata pian. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 En oo kyllä koskaan ennen näin pehmeitä pullia syönyt 😍 Mulla kerkes kanssa odotteleen tää resepti testilistalla pidemmän aikaa, ja nyt harmittaa tosi paljon etten oo aiemmin tehnyt 😂💖

      Poista
  2. Voi mitä herkkuja! Tämä sinun blogi on kyllä sellainen herkkublogi, että nam!!:)♥ Ihanaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kauniista sanoistasi! ❤ Ihanaa päivää sinullekkin! 😊

      Poista
  3. Täällähän tulee ihan vesikielelle näistä herkuista.

    VastaaPoista
  4. Teitkö vaniljakreemin väliin itse vai onko jotain valmista versiota olemassa? Tein kristallipullia viime vknloppuna ekaa kertaa ilman kreemiä (ja itse asiassa sun instastoorin inspiroimana) ja olivat niinkin tosi hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että inspiroiduit, kiitos viestistäsi! 😄❤ Nämä tosiaan ovat aivan ihania ilman sitä vaniljakreemiäkin, mutta se vielä ehdottomasti kruunaa nämä 👍🏻 Teen vaniljakreemin Sallisen vaniljakreemijauheesta! Tykkään siitä eniten 😍 Se jauhe vaan sekoitetaan veteen ja annetaan olla hetken aikaa, helppoakin kuin mikä! En tiedä onko valmiita kreemejä olemassa 🤔 Mutta tuosta jauheesta tekeminen on niin helppoa ja nopeaa, että suosittelen kyllä sitä! Purkin kyljessä on ohjeet mittasuhteisiin 😊

      Poista
    2. Ok, kiitos vastauksesta. Täytyypä kokeilla ��

      Poista
  5. Ja minä tässä just mietiskelin miten korvapuustit on niitä parhaita pullia, mutta unohdin nämä ihanuudet :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos vielä, kun kävit blogissani vierailulla ja jätit kommentin <3 Itse olen myös sitä mieltä, että pulla on paras leivonnainen ja ei ole korvapuustin voittanutta. Mutta tämän postauksen luettuani taidan kyllä kokeilla myös näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kun tulit piipahtamaan 😊 Ja kotitekoista pullaa ei kyllä voita mikään ❤ Jos et oo koskaan kristallipullia tehnyt, tai vaikka olisitkin, niin suosittelen kyllä ehdottomasti 😍

      Poista
  7. Oijoi, kristallipullat ovat niin täyttä herkkua! En vain ole niitä itse koskaan tehnyt, eli tullut syötyä aina jossain muualla. Niin nameja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne kyllä on! 😍 Mäkään en ollut leiponut niitä koskaan itse ennen näitä, mutta näiden jälkeen en muuta pullaa teekkään 😂👍🏻

      Poista
  8. Kauniit pullat <3 Itse en ole vielä koskaan leiponut kristallipullia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! ❤ Mä en kanssa oo koskaan ikinä millonkaan leiponut näitä aiemmin, oon aina vaan lukenut muiden hehkutuksia 😄 Mutta kannattaa ihan ehdottomasti tehdä, ovat ihan parhaita pullia! 😍👍🏻

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥