lauantai 24. helmikuuta 2018

Banaanidonitsit kinuskikuorrutuksella

Kinuskikuorrutteiset donitsit ovat aina olleet suosikkejani. Tällä kertaa halusin pitkästä aikaa tehdä banaanidonitseja, koska kaikkihan tietävät banaanin ja kinuskin olevan paras yhdistelmä ikinä ♥ 

Tuota kinuskikuorrutetta lähdin tekemään hieman empien, sillä olen aiemmin tehnyt samantyyppisellä kuorruteohjeella kinuskin, ja se ei ollut mielestäni ihan paras.

Peruskinuski, johon tulee vain fariinisokeria ja kuohukermaa, on sellaisenaan ihan maailman parasta. En ole koskaan oikein ymmärtänyt näitä, joissa siihen sekaan laitetaan vielä tomusokeria. Siitä tulee todella makeaakin kaiken lisäksi. Yksi oleellinen ero näissä kuitenkin on! Nämä, joihin laitetaan tomusokeria ja enemmän voita, jähmettyvät kovaksi kuorrutteeksi, ja tästä voi olla joskus etua. Tavallinen kinuski taas jää ihanan tahmeaksi. Helppous ja nopeus ovat myös tomusokeriversion etuja, sillä se tehdään erilailla eikä esimerkiksi kinuskin paksuuntumista tarvitse odotella. Kuorruttaessa meinaa itseltäni mennä hermo, koska tomusokerin takia kuorrute on paksua ja ärsyttävää. Tavallisella kinuskilla kuorruttaminen taas on aivan ihanaa, sillä se on kunnolla juoksevaa ja levittyy tasaisesti.

Lyhyesti ja ytimekkäästi siis: jos haluat kovettuvan ja helppotekoisen kuorrutteen, tee tämä tomusokeriversio. Jos taas haluat kiiltävän ja oikean kinuskin makuisen kuorrutteen, keitä tavallinen kinuski. Itse aion ensi kerralla tehdä kuorrutuksen näiden ihanien suolakinuskidonitsien ohjeella.

Herkullisia nämä joka tapauksessa olivat, ja lisäksi todella helppotekoisia kun ainekset vaan sekoitetaan käsin vispilällä eikä koneita tarvitse kaivaa esille lainkaan.

Resepti pienin muutoksin Lunni leipoo -blogista.


Banaanidonitsit kinuskikuorrutuksella (10–12 kpl)

Taikina:
2 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 dl sokeria 
½ tl kanelia
½ tl aitoa vaniljasokeria
30 g voita
1 tummunut banaani
1 muna
1 dl maitoa


Kinuskikuorrutus:
1 dl fariinisokeria
50 g voita
½ dl kuohukermaa
  1½ dl tomusokeria


Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön ja voitele 12-koloinen donitsipelti. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri, kaneli ja vaniljasokeri. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Muussaa banaani kulhossa haarukan avulla tasaiseksi soseeksi, tai soseuta se sauvasekoittimella. Yhdistä banaanisoseeseen muna, maito sekä voisula, ja sekoita tasaiseksi käsivispilällä. Lisää soseen joukkoon kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä ylivatkaa. 

Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota taikina donitsipellille. Jätä kolot noin puolilleen, jotta donitseilla on kohoamisvaraa. Paista 180 asteessa noin 10 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunat ovat saaneet hieman väriä. (Omassa uunissani olivat valmiita noin 8 minuutissa). Voit kokeilla kypsyyden tikulla. Varo paistamasta kuiviksi. Anna jäähtyä ritilällä.

Valmista kuorrute, kun donitsit ovat täysin jäähtyneet. Mittaa kattilaan fariinisokeri, voi ja kuohukerma. Anna sulaa hiljalleen ja lisää lämpöä levylle, kun aineet ovat yhdistyneet toisiinsa. Anna seoksen kuplia sekoittamatta noin minuutin ajan ja ota sitten levyltä. Sekoita kuumaan kuorrutteeseen tomusokeri ja vatkaa kunnes kuorrute on sileää (noin minuutin ajan).

Kasta donitsit kuumaan kuorrutukseen ja anna jähmettyä. Jos kuorrute tuntuu jämähtävän kattilaan, voit varovasti sekoitellen lämmittää sitä uudestaan levyn jälkilämmöllä. Jos haluat ripotella koristeeksi jotain, tee se todella nopeasti dippaamisen jälkeen, sillä kuorrute jähmettyy lähes samantien.
 
Nämä donitsit ovat parhaimmillaan leivontapäivänä ja parhaimman makuisia huoneenlämpöisenä. Säilytys kuitenkin suojattuna jääkaapissa.

26 kommenttia:

  1. Banaani donitsit on kyl hyviä! Vois tehdä taas pitkästä aikaa vapuksi! Sun kuorrute on niin ihanan tasainen ettei moni saa sitä yhtä kauniisti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Banaanileivonnaiset on muutenkin ihania, banaanikakku varsinkin on mun suurta herkkuani 😍 Tee ihmeessä 👍🏻 Ja voi kiitos paljon, ihanasti sanottu! ❤

      Poista
  2. Ihan pakko joskus kokeilla, näyttävät niin taivaallisen hyviltä:) Kaunista talvipäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! 😊 Ja samoin sinullekkin aurinkoista ja ihanaa talvipäivää ❤🌞

      Poista
  3. Tässä reseptissä on kyllä ainekset kunnon herkkudonitseihin! Nam nam... :D Ite tykkään kans paljon banskusta ja kinuskista nyt puhumattakaan. Laitetaanpa nämäkin TO DO-listani jatkoksi. :D:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin kyllä on 😍 Banaanileivonnaiset on ihan parhaita, ja ihan täydellisiä niistä tosiaan tulee vielä kun yhdistää ne kinuskiin 😊👍🏻

      Poista
  4. Onpa herkullisen näköisiä! Nam :)

    VastaaPoista
  5. Hei tässähän olisi taas yksi hyvä ohje mihin käyttää tummuneita banaaneja! Nam ♥

    VastaaPoista
  6. AAH, mitä herkkua silmäni näkevätkään.

    VastaaPoista
  7. Jännä miten erilainen pinta kinuskiin tulee kun kuorrutuksessa on tomusokeria. Pitää kokeilla. Banaanidonitseja en olekaan leiponut aikoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tomusokerin kanssa tosta kuorrutteesta tulee tollanen mattapintainen 😄 Banaanidonitsit on mun suosikkeja, voisin itsekkin leipoa niitä useammin ❤

      Poista
  8. Heippa! Ihania donitseja! Testasin eilen:)
    Kysyn tässä samalla, että miten saisin ihanista mokkapaloista vieläkin kosteampia ja mehevämpiä? Uskaltaisiko jauhojen määrää vähentää 0,5-1 dl? Tai lisätä nesteen määrää? En kuitenkaan halua mutakakkumaista, koska se taas on liian tiivistä. Osaisitko auttaa? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos viestistäsi ❤ Ihana kuulla, että kokeilit ja tykkäsit 😊

      Ja hmm hyvä kysymys mokkapaloista. Jauhojen määrää en ehkä vähentäisi, mutta voihan sitäkin kokeilla. Ja nesteen lisääminenkin voi olla riskialtista 🤔 En sitten tiiä jos käyttäisi nesteenä jotain muuta, esimerkiks maustamatonta jogurttia? Mutta tuleeko lie liiankin paksua, sitä en osaa sanoa 😄 Tai lisäisikö taikinaan suklaata rouhittuna? Se voi toki olla askel mutakakkumaisuuteen päin.

      Aika vaikean kysymyksen heitit 😄 En uskalla valitettavasti luvata mikä toimisi varmasti, koska en itse ole kokeillut. Itse paistan ne niin, että otan uunista kun tikkuun jää vielä kosteita murusia ja ovat tällöin olleet todella meheviä. Enempää minusta ei valitettavasti ole nyt apua ❤

      Poista
  9. Kinuskikuorrutus sopii varmasti näihin herkkuihin erinomaisesti. Ihanan näköisiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ❤ Niin kyllä sopii, banaani ja kinuski ovat ihan lyömätön parivaljakko 😍👌🏻

      Poista
  10. Tosi herkullisen ja nätin näköiset donitsit:) Ja allaolevat kristallipullatkin ihanan näköisiä:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥