lauantai 20. tammikuuta 2018

Runebergin piiloleivokset

Jos haluat vaihtelua runebergintortuille, tässä olisi hauska idea piiloleivos-versioon.

Sain Confetti Jyväskylästä silikonisen sydämen mallisen shottilasivuoan testattavaksi synttäriyllärinä, ja halusin heti kokeilla näitä ihania leivoksia, jotka olivat viime vuonna hitti :) Nämä leivokset paistetaan kyseisessä vuoassa, jolloin sisus jää ontoksi täytettä varten. Hauska yllätys paljastuu vasta syödessä. Shottilasivuokia löytyy täältä pyöreän mallisena.

Resepti Kinuskikissalta, josta löytyy myös hyvät kuvalliset ohjeet näiden tekemiseen.


Runebergin piiloleivokset (8 kpl)

Taikina:
30 g piparkakkuja
1 dl mantelijauhetta
1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
85 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
½ dl appelsiinimehua, maitoa tai sitruunamehua

Täyte:
1 liivatelehti
1 dl kuohukermaa
¾ tl vaniljasokeria
¾ tl sokeria
¼ dl punssia
100 g vaniljatuorejuustoa

Pinnalle:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta


Murskaa piparkakut. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri. Vatkaa voi ja sokeri  kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja appelsiinimehua.
 
Laita taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa päähän aukko. Täytä shottilasi-silikonivuoan ”urat” taikinalla ja peitä myös muotin keskiosa ohuella kerroksella taikinaa. Varmista läpikuultavan vuoan ulkopuolelta, että taikinan keskelle ei ole jäänyt ilmataskuja. Tarvittaessa auta taikinaa painumaan joka kohtaan veitsen avulla.

Paista 200 asteessa noin 22 minuuttia. Käännä vuoka puolivälissä siten, että luukkua kohden ollut puoli tulee uunin takaseinään päin. Näin varmistat tasaisen kypsymisen. Huomaathan, että uunien tehoissa on eroja ja paistoaika saattaa vaihdella. Jos taikina ei kypsy kunnolla, torttua on vaikeampi irroittaa vuoasta.

Anna leivosten jäähtyä vuoassa ja siirrä sitten jääkaappiin, kunnes leivokset ovat kylmiä. Irrota yksitellen venyttämällä silikonimuottia leivoksen ympäriltä. Irrota keskiosa rutistamalla silikonia sisäänpäin ja sitten varovasti vetämällä. Tarvittaessa tasoita leivosten pohja veitsellä, jotta ne pysyvät suorassa. Voit myös varoen veistää ”kupin” yläreunasta kerroksen pois, jos se on saanut uunissa väriä.

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Kuumenna punssi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotettu liivate. Yhdistä liivateseos ja vaniljatuorejuusto. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Täytä kupit pursottaen tai lusikan avulla. Tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Peitä täyte pienellä hillonokareella. Pursota hillon ympärille reunus sokerikuorrutteella.

22 kommenttia:

  1. Kylläpä muuten harmittaa kun täältä Kuopiosta Confetti joutui lopettamaan :( Oli ihana mennä sinne kun tiesi, että löytää tarvitsemansa vähän erikoisemmatkin leivontavermeet! Niinkuin tässäkin reseptissä hyödynnetty silikonivuoka :) Ja onhan se aina kivempi mennä hypistelemaan kivijalkakauppaan kuin tilata netistä vaikka sekin mahdollisuus on olemassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä kuulinkin siitä sillon, tosi harmi kyllä! Confetista löytää todellakin melkeen mitä vaan 😍 Ja on se joo ihan eri juttu käydä paikan päällä kuin tilata netistä 😄👍

      Poista
  2. Kiva vaihtelu perinteisiin torttuihin.

    VastaaPoista
  3. Oi! Ihanan näköisiä, ja varmasti makuisia :) Pitääkin kokeilla ekaa kertaa sitten köksän tuntien jälkeen Runebergin torttuja -> tai sitten näitä leivoksia. :)

    VastaaPoista
  4. Mä testasin näitä kans viime vuonna, oli tosi hyviä! Tänä vuonna vois tehdä ehkä ihan aitoja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis joo nää oli kyllä ihania! 😊 Mutta kyllä aidot on aina kaikista parhaimpia 😍👍

      Poista
  5. Nää on kyllä niin ihanan näköisiä 😍 Joku sais tännekin päin avata kunnon leivontatarvikeputiikin. Tulee liian kalliiksi nettishoppailu kun kertyy sitä kamaa ostoskoriin... 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Ja haha totta, netistä tilatessa se kerääminen on kyllä vähän liian helppoa 😄 Tosin, kyllä se onnistuu ihan kaupassakin... 😂

      Poista
  6. Nam♥ kun näyttävät hyviltä ja varmasti maistuvat myös:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Oi nää näyttää niin hyviltä! Tekis mieli kokeilla :)

    VastaaPoista
  8. Oi tuollainen vuoka ois huippu. Menee ostoslistalle donitsipellin kaveriksi. :) Ja aivan täydellisen näköisiä runebergejä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis toi vuoka on ihan mahtava! 👍 Voi tehdä just tämmösiä piiloleivoksia, tai vaikka jäädyttää shottilaseja tai tehdä syötävän pikkukulhon vaikka jollekkin mousselle, tai mitä vaan keksii. Niin ja kiitos 😊

      Poista
  9. Miten herkullisen näköisiä..nami.Tuollaisesta vuoasta en ole kuullutkaan ja blogisi on minulle uusi,pitää tutustua paremmin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Tää vuoka on kyllä todella kätevä 👍 Ja kiva kun tulit täällä pyörähtämään! 😊

      Poista
  10. Kiitos kommentista blogissani :) Nää täytetyt runebergit ne vasta näyttääkin hyvältä, tollanen shottilasivuoka olisikin kätevä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! 😄 Nää on kyllä hauskaa vaihtelua runebergeille ja tuolla vuoalla saa tehtyä vaikka mitä 😊

      Poista
  11. Oh my miten upeita. Ruunarit on mun lemppareita. Pakko testaa1 <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥