perjantai 11. syyskuuta 2015

Mustikkaseepra

Pääsin vanhempieni kesämökin tupaantuliaisiin vihdoin itsekkin tekemään yhden näistä Kinuskikissan seeprakakuista, joista on tullut kyllä tullut aikamoinen hitti. Itse valitsin mustikkaseepran :)

Tykättiin tästä kakusta kyllä tosi paljon! ♥ Olisin kuitenkin kaivannut kinuskin makua vielä hieman enemmän. Toisaalta tämä kakku oli yllättävän raikas, joten tykkäsin kyllä ihan tällaisenaan :)

Kaikki tämän tekstin kuvat: © Esa Salonen.


Ja eihän tän seepratekniikan kanssa kaikki mennyt ihan niinkuin olis pitänyt! :D Ideanahan siis on, että kummankin täytteen tulisi olla rakenteeltaan samanlaisia eli yhtä juoksevia, jolloin ne levittyvät raidoiksi kaataessa hyvin.

Ensimmäisessä kakussa kinuski oli liian kylmää, jolloin kinuskitäyte jähmettyi liian nopeasti ja eihän se sitten enää levittynyt vaan jäi epämääräisiksi kasoiksi kaataessa. Ei auttanut enää kaatamiskorkeuden vaihtaminenkaan. Onneksi ei makuun kuitenkaan vaikuttanut, vaikkei niin kaunis ollutkaan ja näytti enemmänkin punakaalilta ;) Kuva alla!


Tässä toisessa (alemmassa) kakussa taas kummatkin täytteet olivat juuri sopivia rakenteeltaan, mutta kaadoin joka kerralla mustikkatäytettä liikaa, jolloin sitä ei riittänyt enää kakun keskiosaan :D Ensi kerralla siis joka raitaan kinuskitäytettä enemmän ja mustikkatäytettä vähemmän!

Ennen tämän kakun tekemistä kannattaa ihan ehdottomasti lukea Kinuskikissan kaikki vinkit tämän kakun tekemiseen ja myös alkuperäisen reseptin kommentit! Sieltä löytyy tärkeitä vinkkejä mm. liivatelehtien kunnollisen sulatuksen tärkeyteen seepratekniikassa, eri liivatelehtien eroihin, ym.


Mustikka-kinuskikakku

Pohja:
180 g digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia


Kinuskitäyte:
3 dl vispikermaa
2 ½ dl fariinisokeria
8 liivatelehteä
500 g Valio Vanilla vaniljakastiketta (ei vaahdotettavaa vaniljakastiketta!)
400 g vaniljarahkaa
4 rkl vettä


Mustikkatäyte:
5 liivatelehteä
500 g mustikoita (tuoreita tai pakastemustikoita)


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunoille öljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin.

Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Mittaa kinuskitäytteen kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin minuutti, jotta sokeri liukenee kermaan. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin, jotta kastike viilenee ja muuttuu paksummaksi. Kastikkeen voi tehdä tähän pisteeseen jo edellisenä päivänä.

Laita täytteiden liivatelehdet (8 + 5) likoamaan kylmään veteen.

Soseuta mustikat. Kuumenna noin desilitra mustikkasoseesta kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Yhdistä huolellisesti sekoittaen lopun mustikkasoseen kanssa.

Yhdistä vaniljakastike, vaniljarahka ja kinuskikastike vatkaimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Varmista, että liivatteet ovat sulaneet kunnolla – liivateveden voi varmuuden vuoksi kiehauttaa uudelleen. Sekoita liivateseos kinuskitäytteen joukkoon.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen kinuski- ja mustikkatäytettä. Loppua kohden annosta voi pienentää, jotta saat keskiosaan tiheän rengaskuvion. Voit säädellä kuviota myös kaatamiskorkeudella. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Halutessasi voit tiputtaa lopusta mustikkasoseesta pisaroita täytteen pinnalle.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


Tupaantuliaisten tervetuliaismaljat :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥